Sälja husbilar

För de flesta husbilsentusiaster kommer tyvärr den dagen då det är dags att sälja sin husbil. Att sälja husbil är inte det lättaste. ”VA!?”, tänker säkert ni nu. ”Det är väl bara att lägga in en annons på blocket?”. Så enkelt är det inte i själva verket. Att sälja en husbil är faktiskt ett omfattande projekt som kräver mycket jobb och kunskap.

Städa och fotografera

Om du ändå funderar på att bara lägga ut en annons på blocket måste husbilen såklart städas ordentligt innan den ska fotas. Att städa en husbil är så jätte kul. Om bilen skulle ha några skador interiört eller exteriört måste detta också redovisas om bilen ska säljas privat. När bilderna sedan ska tas kan man fundera på om mobilbilder duger om man vill locka seriösa köpare. Det är definitivt mer lockande om en annons har professionellt tagna foton.

Hitta rätt köpare

När du säljer din husbil vill du såklart ha en seriös köpare och att försäljningen ska gå så fort som möjligt. Tyvärr är detta rätt svårt att uppnå. Ofta kan det bli så att många visar intresse men direkt efter de kollat på husbilen så tappar de intresset. Det beror på att du inte marknadsfört mot rätt målgrupp, vilket är väldigt svårt att göra som privatperson. Det är lätt att bli lite smått irriterad när man tagit emot massa ”intresserade köpare” som tagit upp större delen av din helg som bara kikar in i husbilens interiör och sedan sticker utan att ens lägga ett bud. Nyckeln till framgång är att hitta rätt köpare, inte många köpare.

Tänk också på att värdet på en husbil sjunker med ungefär 10-20% per år. Låt alltså inte försäljningen ta alldeles för lång tid.

Hitta alla papper

Många köpare hoppar av ett köp om inte alla papper finns på bordet. Det är mycket viktigt att ha alla hinder undanröjda innan en affär. Om ni till exempel skulle ha lån på husbilen måste lånet lösas innan man kan sälja den. De flesta som köper en husbil vill också ha lån på husbilen och detta är inte möjligt om husbilen säljs privat. För att kunna erbjuda köparen att belåna husbilen måste du ta hjälp av ett företag för att göra detta.

Saker att hålla koll på när du ska sälja

Det är en massa frågor som måste besvaras innan du ska sälja din husbil. Till exempel; Vad händer om köparen krockar husbilen under provkörningen? Vad gäller vid ett ägarbyte? Är det säkert att lägga över ägandet av husbilen på köparen innan pengarna har kommit till dig? Vill köparen föra över stora summor innan fordonet står på personen? När bilen är såld, är allt klappat och klart då? Förhoppningsvis är allt klart efter husbilen är såld. Men om det skulle uppstå några fel i efterhand kan köparen ställa krav på dig.

Sammanfattning

  • Värdet på husbilen sjunker 10-20% per år – låt inte affären ta för lång tid.
  • Lös lånen på husbilen innan du säljer – detta måste göras för att du ska kunna sälja husbilen.
  • Många kommer vilja belåna husbilen vid köp – detta kan inte göras vid privat affär. Det går om ett företag hjälper dig att sälja.
  • Om något händer kan köparen ställa krav på dig – detta kan köparen göra om den sålts privat, även om den är såld i ”befintligt skick”.

Ta hjälp av ett företag som säljer din husbil

Husbilsmäklaren i Stockholm kan hjälpa dig att sälja din husbil vart du än bor i Sverige. De har ett väl etablerat koncept som är säkert och tryggt för både säljaren och köparen.

Husbilsmäklaren hittar lätt en seriös köpare genom att skräddarsy marknadsföringen för just din husbil. De annonserar med professionellt tagna fotografier och söker aktivt efter köpare via alla deras företagskontakter. De tar fram en tydlig deklaration inför försäljningen där allt från besiktningar till tester redovisas. Detta görs för att köparen ska känna sig trygg under hela processen.

Om du överväger att kontakta Husbilsmäklaren i Stockholm men inte har möjligheten att ta dig till dom kan de lösa det åt dig. Om du bor i Stockholm kan de komma till dig och värdera din husbil. De kan också hämta din husbil var oavsett om du bor i Stockholm eller i andra delar av landet.